Paarden Gynaecologie

De vruchtbaarheid van het paard is afhankelijk van het seizoen. Tussen maart en augustus zijn de meeste merries cyclisch. Dat wil zeggen dat ze iedere drie weken hengstig worden en dan ook gedekt kunnen worden.

Paarden Gynaecologie
Paarden Gynaecologie veulen en merrie
Paarden Gynaecologie merrie en veulen

Het bepalen van het ideale dek tijdstip.

Om het goede moment van dekken of insemineren vast te stellen moet de merrie worden geschouwd. Bij het schouwen wordt de merrie in de buurt van een hengst gebracht.  Er wordt dan gekeken hoe de merrie op de hengst reageert. Slaat de merrie de hengst af, dan is de merrie nog niet hengstig. Is de merrie optimaal hengstig en ook vruchtbaar, dan heeft ze interesse voor de hengst, zal blijven staan, houdt de staart opzij, zakt wat door de achterpoten en plast. Sommige merries laten de hengstigheid  niet goed zien en er is ook niet altijd een schouwhengst aanwezig.  In die gevallen kan de merrie worden gescand! Met het scannen worden de baarmoeder en de eierstokken van de merrie met een echo apparaat in beeld gebracht. Aan de hand van de hardheid van de baarmoedermond, baarmoeder en de hardheid en de diameter van de follikels kan worden bepaald wat het ideale moment van dekken / insemineren is.

Paarden gynaecologie – Vruchtbaarheidsbegeleiding

Voor de vruchtbaarheidsbegeleiding van merries bieden wij 2 systemen aan:

  • Het merrie pakket:

    Hierbij wordt bij een gezonde merrie een vast bedrag afgesproken voor alle visites met scannen die nodig zijn tot de merrie drachtig is bevonden.

  • Berekening per visite en per onderdeel:

    Bij de gynaecologie hanteren wij  aparte gereduceerde tarieven.

Is het veulen na 11 maanden dracht geboren dan controleren we voor u of de nageboorte er volledig is afgekomen. Daarnaast controleren we de uier van de merrie en of het veulen goed gezond is. Belangrijk is dat de nageboorte er binnen 4-6 uur is afgekomen en dat het veulen goed gaat drinken. Let erop dat het veulen zich na de geboorte binnen een paar uur ontdoet van darmpek.

Voor meer informatie nodigen wij uw uit contact op te nemen met de praktijk.

Paarden Gynaecologie Dierenarts praktijk Beetsterzwaag