Konijnen en knaagdieren
Konijnen en knaagdieren worden vaak gehouden als huisdier. Wij zien ze ook vaak in onze praktijk!
Konijnen
Konijnen zijn groepsdieren. U kunt het beste een gecastreerd rammetje en een voedster samen huisvesten. Het rammetje kunt u bij ons op de praktijk laten castreren. Ook de voedster kunt u bij ons laten castreren dan is ze beschermd tegen baarmoederkanker en zal ze niet meer schijnzwanger worden waardoor ze minder fel tegen de ram zal zijn.
Vaccinatie/jaarlijkse controle konijn
Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziektes bij konijnen te voorkomen. Voor de vaccinatie word het konijn lichamelijk onderzocht. Vaccineren is belangrijk omdat er in ons land verschillende ziektes bij konijnen voorkomen.
U kunt uw konijn laten vaccineren tegen:
Myxomatose
Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het virus wordt overgebracht door vooral muggen en steekvliegen maar ook door vlooien of direct contact.
Symptomen:
Er is geen behandeling tegen deze ziekte. Door uw konijn jaarlijks te laten enten in het voorjaar, verkleint u de risico aanzienlijk op Myxomatose.
VHD (Viral Heamorrhagic Disease)
VHD is een dodelijke virusziekte die voorkomt bij konijnen. Het is een zeer besmettelijke ziekte waartegen u het konijn kunt laten inenten. VHD is erg besmettelijk en wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal zoals hokken, hooi, geplukt gras, via vogels of zelfs via schoenzolen en door stekende vlooien en muggen. Het virus veroorzaakt een leverinfectie met als gevolg inwendige bloedingen in meerdere organen. Vaak zijn er geen symptomen te zien en is het konijn al dood.
Symptomen net voor het overlijden kunnen zijn:
Door uw konijn jaarlijks te laten enten, verkleint u de risico aanzienlijk op VHD.
Met acute klachten kunt u altijd contact met ons opnemen.
Gebitsproblemen
Problemen met het gebit is een veel voorkomend probleem bij konijnen. Hierdoor kan een konijn moeilijk eten en pijn hebben. Ook kunnen gebitsproblemen meer problemen veroorzaken in de rest van het lichaam. De gevolgen kunnen groot zijn. Als een konijn pijn heeft en niet kan eten, krijgt een konijn vaak een slecht werkende of zelfs stil liggende darmen. Dit kan levensbedreigend zijn. Daarnaast kunnen door gebitsproblemen abcessen ontstaan die soms moeilijk te genezen zijn. Daarom is het belangrijk een gebitsprobleem snel te behandelen.
Net als bij knaagdieren groeien de tanden van een konijn door. De tanden en kiezen van het konijn slijten af doordat het konijn knaagt en kauwt. Het konijn kan ook zijn tanden en kiezen bijslijpen door ze tegen elkaar te bewegen, dat doet het konijn als hij niet aan het eten is.
Oorzaken gebitsproblemen:
Als u het vermoeden heeft dat u konijn een gebitsprobleem heeft is het verstandig om een afspraak op de praktijk te maken. Mocht u konijn doorgroeiende tanden en kiezen hebben worden ze door de dierenarts afgeslepen. Bij blijvende problemen kunnen de betreffende elementen ook worden verwijderd.
Een zo natuurlijk mogelijk dieet helpt gebitsproblemen te voorkomen.
Een goede voeding voor een konijn :
Maden (myasis)
In de zomermaanden is het nog belangrijker om het konijnenhok goed schoon te houden. Vieze luchtjes of uitwerpselen die in de vacht blijven hangen trekken vliegen aan. Myiasis (maden) wordt vooral veroorzaakt door groene vliegen, deze leggen eitjes in de vacht. De maden die hier uitkomen eten zich een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel schade en pijn. Als u het te laat ontdekt kan het konijn hier aan dood gaan. Verschoon dus regelmatig het hok.
Ziet u maden kruipen? Neem direct contact op met onze praktijk!
Cavia’s
Cavia’s zijn ook groepsdieren het mooiste is om bij een groep zeugjes een gecastreerde beer te huisvesten. Bij ons op de praktijk kunt u het beertje laten castreren.
Een gezonde cavia is levendig, eet en drinkt goed. Als uw cavia last heeft van een verminderde eetlust, diarree, lusteloosheid, verstopping, overmatig krabben of moeilijk beweegt kan het zijn dat uw cavia ziek is.
Vitamine C tekort
Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken en moet dit uit zijn voedsel halen. Vitamine C is dus van levensbelang voor de cavia. Het is daarom belangrijk om naast caviavoer uw cavia extra vitamine C te geven.
Symptomen bij een tekort aan Vitamine C
Schimmelinfectie
Ringworm
U kunt ringworm herkennen aan ronde kale plekken.
Parasieten
Schurftmijt: dit is een huidziekte die gepaard gaat met hevige jeuk, gewichtsverlies en haaruitval. Door de jeuk gaat de cavia krabben en bijten en hierdoor ontstaan rode plekken en korsten op het lichaam.
Met acute klachten kunt u altijd contact met ons opnemen.
Ratten
Ratten zijn heel goed als huisdier te huisvesten, het zijn hele slimme, sociale knaagdieren die erg tam kunnen worden gemaakt. Ook zijn ratten groepsdieren en is het beste om ze met meerdere bij elkaar te huisvesten.
Een rat die goed aan mensen gewend is zal graag bij mensen zitten en niet snel bijten. De meeste ziektes ontwikkelen zich geleidelijk bij ratten een gedragsverandering kan wijzen op ziekte.
Symptomen ziektes bij ratten:
De meest voorkomende aandoeningen bij ratten zijn:
Oudere ratten kunnen net als mensen kaal worden en het haar kan ook lichter van kleur worden.
Met acute klachten kunt u altijd contact met ons opnemen.
Hamsters
De hamster is een knaagdier dat ‘nachts en in de schemering actief is. Hamsters leven solitair en kunnen niet samen met andere soortgenoten gehouden worden. Hamsters worden tussen de 2 en 3 jaar oud.
Hamsters zijn over het algemeen sterke dieren, ze worden niet snel ziek.