Katten

De kat is één van de populairste gezelschapsdieren. Er zijn verschillende soorten kattenrassen die verschillen in onder andere grootte, uiterlijk en gedrag. Ras loze kortharige katten worden Europees korthaar genoemd.

Vaccineren

Een vaccin is een middel dat in het lichaam wordt gebracht om bescherming op te wekken tegen een ziekte verwerker. De meeste vaccins worden ontwikkeld om ernstige of dodelijke verlopende ziekten die zich makkelijk tussen katten kunnen verspreiden te voorkomen. Een vaccin is een oplossing waarin zich een verzwakte ziekteverwerker bevindt die ervoor zorgt dat de kat stoffen gaat produceren tegen deze ziekte.

De ziektes waartegen meestal wordt geënt zijn:

 • Kattenziekte

 • Niesziekte

Vaccinaties worden 1 keer per jaar herhaald. De eerste enting wordt gegeven op de leeftijd van 9 weken na 3 tot 4 weken wordt de eerste enting herhaald.

De vlo die we in Nederland het meest aantreffen op de hond of de kat is de katten vlo. Veel katten hebben vlooien zonder dat ze daar veel last van lijken te hebben. Onderstaande redenen geven aan waarom het verstandig is u kat te behandelen tegen vlooien:

Naast de kat zelf moet ook de omgeving worden behandeld. Op de praktijk hebben we verschillende middelen tegen vlooien.

Niesziekte

Niesziekte is een veel voorkomende aandoening bij de kat die soms levensbedreigend kan zijn. Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontsteking van de oogslijmvliezen, ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid.

Hele jonge en oude katten en katten met een slecht afweersysteem lopen een grotere kans op ernstige niesziekte verschijnselen met een dodelijke afloop. Het overlijden van deze katten wordt meestal veroorzaakt een bijkomende infectie.

Niesziekte wordt meestal gezien op plekken waar veel katten in grote groepen bij elkaar lopen. Katten die het grootste risico lopen, zijn ongevaccineerde katten, kittens oudere katten en katten met een slechte weerstand. Hoewel vaccinatie het risico op niesziekte vermindert, kan ook een gevaccineerde kat besmet worden met niesziekte. Het verloop van de ziekte zal in dit geval echter veel milder zijn. De dierenarts zal de diagnose stellen op basis van symptomen. Heeft de kat niesziekte dan wordt de kat behandeld.

Niesziekte wordt verspreid door direct contact met een geïnfecteerde kat. Via contact met virusdeeltjes op kleding, voerbakjes en andere voorwerpen. Of via contact met een drager van niesziekte. Om niesziekte te voorkomen kan de kat ingeënt worden tegen deze ziekte.

Blaasgruis en blaasstenen

Blaasgruis komt zeer vaak voor bij de kat, er zitten hierbij kleine kristallen in de urine. Soms worden er ook stenen gevormd.

Symptomen

 • Vaak naar de bak gaan;

 • Kleine beetjes plassen en persen;

 • Bloed bij de urine;

 • Pijn bij het plassen, miauwen;

 • likken aan de penis;

 • Onrustig;

Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, dit is een levensbedreigende situatie en moet meteen behandeld worden.

De diagnose blaasgruis wordt gesteld aan de hand van een urine onderzoek. Met dieetvoeding kan het gruis worden opgelost. Wanneer er grote stenen aanwezig zijn is een operatie nodig.

Nierproblemen bij de katten

Nierproblemen ook wel nierfalen genoemd, komen zeer vaak bij de kat voor. Met name bij katten op oudere leeftijd. De nieren spelen een belangrijke rol in het lichaam. De nieren houden de vochtbalans op peil en filteren het bloed.

Symptomen

 • Vaak naar de bak gaan;

 • Kleine beetjes plassen en persen;

 • Bloed bij de urine;

 • Pijn bij het plassen, miauwen;

 • likken aan de penis;

 • Doffe vacht;

 • Algehele slechte conditie;

 • Uit de bek stinken;

De diagnose wordt aan de hand van een urine en bloed onderzoek gesteld. Het is niet mogelijk een chronisch nier probleem te genezen. Wel kunnen door passende medicijnen en een nierdieet de verschijnselen worden weggenomen. Als het nodig is wordt er extra vocht gegeven.

Met acute klachten kunt u altijd contact met ons opnemen om een afspraak te maken!

Vlooien en wormen

Vlooien

 • Vlooien kunnen ziekten overbrengen naar de kat zelf en ook naar mensen. Een voorbeeld hiervan in NL is de lintworm. Honden en katten worden besmet wanneer ze tijdens de vacht verzorging geïnfecteerde vlooien oplikken.

 • Een kat kan een vlooienallergie ontwikkelen.

 • Vlooien kunnen bloedarmoede veroorzaken risico bij kittens het grootst.

 • Ook voor mensen kan een vlooienbeet vreselijk jeuken.

Ontwormen

De meest voorkomende wormen bij de kat zijn de spoelworm en de lintworm. Beide wormen leven in het maagdarmkanaal. De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een besmetting, een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging vooral bij kittens.

Kittens worden besmet via de moedermelk daarom is het belangrijk om op jonge leeftijd al vroeg te ontwormen. Ons  advies is, om de twee weken te ontwormen vanaf 3 weken tot een leeftijd van 9 weken met een ontwormingsmiddel dat de spoelworm bestrijd.

Ontworm vervolgens op een leeftijd van 3,4,5 en 6 maanden en daarna elke 3 maanden gedurende de rest van het leven.

Katten bij Dierenartsenpraktijk Beetsterzwaag

Castratie en sterilisatie

Sterilisatie

Vanaf de leeftijd van 5 tot 8 maanden is de kat geslachtsrijp. Vanaf dat moment is u kat dus vruchtbaar. Daarom is het aan te raden uw kat daarvoor te laten castreren. Vroeger werd er gezegd dat het beter is een poes 1 nestje te laten krijgen, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet klopt dus onnodig en biedt geen enkel voordeel.

Een geslachtsrijpe poes zal regelmatig krols worden. Een krolse poes gaat meestal op typische wijze miauwen. Dit kan onderdrukt worden door de poezenpil. Er bestaat bij de kat echter een behoorlijk risico op bijwerkingen zoals het ontwikkelen van kwaadaardige melkklier tumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte.
Als u niet van plan bent om met uw kat te gaan fokken, dan is castratie of sterilisatie de beste optie om de eerder genoemde krolsheid, kans op vervelende aandoeningen en ongewenste dracht te voorkomen.

Sterilisatie is een chirurgische ingreep waarbij onder algehele narcose de eierstokken en eventueel de baarmoeder worden verwijderd via een sneetje van de buik van uw poes. De poes mag dezelfde dag weer naar huis.

Castratie

Om ongewenste nestjes te voorkomen is het castreren van katers net zo belangrijk. Bovendien heeft een ongecastreerde kater de neiging om te gaan rondstruinen, zich agressief te gedragen tegenover andere katers, te vechten en om zijn territorium te markeren met urine. Dit sproeien wordt vaak ook in huis gedaan.

Door het agressieve gedrag van ongecastreerde katers brengt gezondheidsrisico’s met zich mee zoals besmettelijke ziektes als FIV (ook wel kattenaids) genoemd of FeLV (kattenleukemie) dit wordt door het bijten tijdens gevechten doorgegeven.  Daarnaast kunnen door vechten abcessen ontstaan.  Deze met pus gevulde holtes ontstaan door bijt- en krabwonden. Hier kunnen katten erg ziek van worden.

Castratie houdt in dat beide teelballen onder algehele narcose chirurgisch worden verwijderd via kleine sneetjes in de balzak.

Soms is één of beide testikels niet goed ingedaald. In dat geval moeten deze via het lieskanaal en/of via de buik verwijderd worden.

Een kat kan bijna op elke leeftijd gecastreerd worden, meestal word de castratie uitgevoerd op een leeftijd van 4 tot 6 maanden. Probeer in ieder geval de kat te laten castreren voordat deze vruchtbaar wordt. Bij castratie op latere leeftijd kan het lastiger zijn om ongewenste gedragspatronen nog te veranderen.

kat in de tuin Dierenartsenpraktijk Beetsterzwaag

Verkoop en advies kattenvoer en dieetvoer voor de kat

Binnen onze praktijk neemt voer een belangrijke plaats in, zowel een gewoon goed onderhoudsvoer als ook speciaal dieetvoer. Wij hebben ons beperkt tot voer voor  de hond en de kat. Veel aandoeningen die voorkomen bij dieren kunnen we met een speciaal dieetvoer wat ondersteunen, zodat het lichaam wat minder belast wordt. Hierdoor kan soms ook het  proces wat gaande is vertraagd worden. Ook voor gezonde honden en katten hebben we goed en betaalbaar onderhoudsvoer. Voor pups en kittens hebben we speciaal voer zodat ze op een verantwoorde manier op kunnen opgroeien.

Er zijn verschillende voeders in verschillende prijsklasse. Wij proberen een zo passend mogelijk voer te adviseren. Vraag gerust bij een van onze assistentes om advies.

kattenvoer

De ouder wordende kat

Bij katten merk je minder gauw dan bij honden dat ze wat last krijgen van de ouderdom.

Wat merkt u aan uw kat:

 • Bij pijn en /of ongemak slapen ze meer of trekken zich wat vaker terug.

 • Kunnen last krijgen van nierfalen en suikerziekte ,en als gevolg hiervan veel gaan drinken en/of naast de bak plassen.

 • Kunnen slechter gaan zien en horen

 • Hun vacht niet meer zo goed onderhouden

 • Nagels kunnen erg lang worden

Kunnen soms moeilijker ergens opspringen t.g.v. artrose. Wat opvalt is dat ze bijvoorbeeld niet op een stoel springen, maar zich omhoog trekken met de voorpoten. Ook voor de oudere kat bestaat er een senioren check, ook hierbij maken we gebruik van een vragenlijstje en doen we bloedonderzoek. Door deze onderzoeken kunnen we bepaalde aandoeningen vroegtijdig ontdekken en de kat hiervoor ondersteunend voer en/of medicatie geven.

Katten Dierenarts Beetsterzwaag