Honden

Honden zijn populaire huisdieren die hun eigenaar gezelschap, structuur en veel plezier kunnen bieden. Er bestaan veel verschillende rassen, niet elk ras past bij elke eigenaar en situatie. Mocht u een hond willen aanschaffen oriënteer u dan goed welk ras bij u past om ervoor te zorgen dat er een succesvolle combinatie ontstaat.

Honden worden niet altijd als gezelschapsdier gehouden maar kunnen ook ingezet worden om allerlei taken te verrichten. Veel rassen zijn oorspronkelijk gefokt voor een specifieke functie, zoals het drijven van vee de (border Collie), trekken van een slede (husky), blindengeleidehonden (labrador), politiehonden (Mechelse herder), jachthonden, reddingshonden.

Honden zijn van nature groepsdieren. Ze horen dan ook bij u in huis te leven, zodat ze bij hun groepsgenoten zijn. Eventueel is het mogelijk om honden van sommige rassen een deel van de tijd in een ruime kennel in de tuin te houden, maar alleen als ze met meerdere honden bij elkaar leven.

Een hond heeft beweging en verzorging nodig. Kiest u voor een langharige hond dan neemt het meer tijd de vacht te verzorgen dan een kortharige hond. Als de hond volwassen is laat dan minimaal 2 keer per dag de hond goed uit. Heeft u thuis op het erf geen mogelijkheid de hond te laten plassen, zult u de hond vaker uit moeten laten. Met elke hond is het verstandig om op cursus te gaan. Met pups begint het met de puppycursus en daarna vervolgcursussen. Bij de hondenschool bij u in de buurt kunt u informeren naar de verschillende mogelijkheden.

Vaccinatie/jaarlijkse controle

Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziektes te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam voorbereid op een mogelijke infectie, waardoor het immuunsysteem direct in actie kan komen. Op deze manier worden ziekteverwekkers uitgeschakeld voordat ze schade kunnen toebrengen.

Vaccineren is belangrijk omdat er in ons land een aantal besmettelijke en levensbedreigende hondenziekten voorkomen. Tegen een aantal ziekten kan u hond gevaccineerd worden. Op die manier maakt het lichaam antilichamen aan tegen de ziekte veroorzakers en is uw hond beschermd.

De ziektes waar tegen geënt wordt:

  • Hondenziekte

  • Besmettelijke leverziekte

  • Parvo

  • Ziekte van Weil

  • Ziekte van Lyme

  • Rabiës (hondsdolheid)

  • Kennelhoest

Mocht u de hond mee nemen op vakantie is het in bijna alle landen verplicht dat de hond de rabiës enting heeft gehad. Voor honden die naar een pension, hondenschool of kennel gaan is de kennelhoest enting meestal verplicht. Voor de vaccinatie word eerst een lichamelijk onderzoek gedaan door de dierenarts. Dit omdat zieke honden niet gevaccineerd mogen worden.

Vlooien en wormen

Op de praktijk hebben we veel middelen tegen vlooien en teken. Vlooien kunnen erg vervelend zijn voor de hond een bijt van een vlo is pijnlijk en veroorzaakt veel jeuk. Sommige honden zijn erg gevoelig en kunnen een allergische reactie tegen vlooien ontwikkelen. Door vlooien kunnen honden ook besmet worden met de lintworm.

tekenbeet hond

Hond met een tekenbeet

Castratie en sterilisatie

Castraties en sterilisaties worden bij ons op de praktijk bij honden vaak uitgevoerd. Castratie bij een hond, bij een teef ook wel sterilisatie genoemd, kan worden gedaan om ervoor te zorgen dat de hond niet meer vruchtbaar is.

Een reu wordt meestal gecastreerd op jongere leeftijd om het gedrag te beïnvloeden. Reuen zijn na castratie vaak minder dominant. Daarnaast lopen ze minder snel weg en het gedrag overal op te rijden verdwijnt. Gecastreerde reuen zullen op oudere leeftijd geen last van de prostaat krijgen.

Een teef wordt vaak voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd. Hierbij worden de eierstokken uit de buikholte verwijderd. Eerste effect van de sterilisatie is dat de teef niet meer 2 keer per jaar loops wordt. De loopsheid duurt vaak 3 weken en is voor hond en eigenaar een onrustige periode. Tussen twee loopsheden worden teven vaak schijnzwanger. Hierbij zwellen de melkklieren op en de teef “denkt” dat ze drachtig is. Ook dit kan voor het nodige ongemak zorgen. Een gesteriliseerde teef wordt niet meer loops en dus ook niet meer schijnzwanger. Bijkomend groot voordeel is, dat een vroegtijdig gesteriliseerde teef later nooit last zal krijgen van baarmoederontsteking, of pyometra. Daarnaast zal ze in haar latere leven nooit melkklier tumoren ontwikkelen.

Gebitsbehandeling bij honden

Honden hebben een sterk gebit. Ze gebruiken het om mee te eten en om zich mee te verdedigen. Een goed gebit is belangrijk voor de gezondheid voor de hond. Daarom is het belangrijk om het gebit van uw hond in goede conditie te houden.

Een gezond gebit is erg belangrijk voor uw hond. Honden kunnen last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan tandvleesontstekingen veroorzaken. Zo’n ontsteking veroorzaakt pijnlijk, rood of zelfs bloedend tandvlees en losse gebitselementen. Ontstoken tandvlees kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam.

Daarom is het belangrijk regelmatig het gebit te controleren van uw hond en het tandsteen te laten verwijderen. Slechte adem, slecht eten of overmatig kwijlen kan een teken zijn dat het gebit niet in orde is. Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak.
U kunt zelf het gebit van uw hond regelmatig poetsen. Daarmee verwijdert u tandplak en kunt u het gebit controleren. Bij ons op de praktijk is tandpasta voor de hond verkrijgbaar.

Tandsteen kan niet met poetsen worden verwijderd. Dit moet er worden afgekrabt met een “scaler”of ultrasoon worden verwijderd. Dit gebeurt meestal onder narcose. Door uw hond met goede brokken te voeren en niet met blikvoer of met de pot mee te laten eten kunt u in veel gevallen de vorming van plak en tandsteen voor een belangrijk deel voorkomen. Bij de jaarlijkse vaccinatie wordt het gebit altijd even gecontroleerd door de dierenarts.

Puppybegeleiding

Gefeliciteerd een nieuwe pup in huis!

Als praktijk vinden wij het belangrijk om u goed te adviseren over alle puppy zaken.
Een nieuwe huisgenoot kan veel vragen met zich meebrengen over bijvoorbeeld de opvoeding en wat er allemaal bij komt kijken.
Tijdens de vaccinatie kunnen er vragen worden gesteld maar de tijd is vaak te kort om er diep op in te gaan.
Daarom hebben wij nu Puppybegeleiding!

Honden Puppybegeleiding

Verkoop en advies hondenvoer en dieetvoer voor de hond

Binnen onze praktijk neemt voer een belangrijke plaats in, zowel een gewoon goed onderhoudsvoer als ook speciaal dieetvoer. Wij hebben ons beperkt tot voer voor  de hond en de kat. Veel aandoeningen die voorkomen bij dieren kunnen we met een speciaal dieetvoer wat ondersteunen, zodat het lichaam wat minder belast wordt. Hierdoor kan soms ook het  proces wat gaande is vertraagd worden. Ook voor gezonde honden en katten hebben we goed en betaalbaar onderhoudsvoer. Voor pups en kittens hebben we speciaal voer zodat ze op een verantwoorde manier op kunnen opgroeien.

Er zijn verschillende voeders in verschillende prijsklasse. Wij proberen een zo passend mogelijk voer te adviseren. Vraag gerust bij een van onze assistentes om advies.

Hondenvoeding

De oudere hond

Wanneer valt u hond onder de senioren en wanneer moet zijn voedingspatroon aangepast worden.

Bij de reuze rassen is dat al gauw op een leeftijd van 6 jaar, meestal worden dit soort honden niet ouder dan 10 jaar, uitzonderingen daar gelaten. Voor hele kleine rassen spreek je van senior bij een leeftijd van 10  jaar. Bij de middelgrote rassen begint het senior zijn zo rond de 8  jaar.

De ouder hond

Nucleaire sclerose

Bij de oudere hond kan de lens er wat blauw uit gaan zien, dit lijkt erg op staar. Dit is echter geen staar maar hoort bij een normaal verouderingsproces van de lens. T.g.v. de ouderdom treedt er een verdichting in het centrum van de lens op. De hond kan ondanks dat gewoon goed zien.

De oudere hond en de nieren

Bij de meeste honden gaat de nierfunctie achteruit op oudere leeftijd. Dit proces heet nierdegeneratie, en is vaak sluipend.

Door middel van bloed en urineonderzoek kan worden onderzocht of de nieren goed zijn of in hoeverre de nieren zijn aangetast.

Om de nieren te beschermen is het belangrijk om oudere honden altijd seniorendieet te geven.

Bij grote honden kan een leeftijd van 6 jaar aangehouden worden om te beginnen met senioren dieet en bij middenslag honden  zo tussen de 7 en 8 jaar, en bij kleine honden rond het 10e jaar.

Zijn de nieren al flink aangetast zal een nierdieet nodig zijn om de klachten op te heffen of te verminderen. Het proces van nierdegeneratie wordt door het geven van nierdieet in ieder geval afgeremd of zelfs gestopt.

We merken  aan de ouder wordende hond dat de zintuigen, zoals reuk, zicht en gehoor wat achteruit gaan.

De ogen: de hond kan last krijgen van staar. Dit ontstaat door verminderde zuurstof opname in de lens. t.g.v. hiervan ontstaan er voedingsstoornissen in de lens. De lens laat dan uiteindelijk minder licht door waardoor het zicht voor de hond beperkter wordt.

De ouder hond

Artrose

Artrose zien we regelmatig bij oudere honden.Het is niet zo te behandelen dat het volledig verdwijnt maar we kunnen de hond wel ondersteunen zodat de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk gehouden kan worden.

Zo kan de instap van de mand verlaagd worden, de instap van de auto kan begeleid worden d.m.v. een loopplankje en we kunnen kijken of er nog andere obstakels in het dagelijks leven van de hond zijn waarbij we het voor de hond makkelijker kunnen maken.

Ook het tijdig beginnen met een speciaal  voer voor honden met artrose en/of goede pijnbestrijding is belangrijk.

Hoe eerder er met pijnbestrijding begonnen wordt hoe beter het resultaat.Ook is het van belang de hond goed op gewicht te houden als  er artrose geconstateerd is. Liever wat te slank dan te dik.

Bepaalde voedingssupplementen kunnen de kwaliteit van kraakbeen en gewrichtsvloeistof verbeteren. Hierdoor kunnen de klachten verdwijnen of verminderen. Wij verkopen deze voedingssupplementen los. Ze kunnen aan het normale (senioren) voer worden toegevoegd. Zo hebben we al veel honden kunnen helpen. Sommige voerfabrikanten hebben deze supplementen toegevoegd aan het voer en brengen dit op de markt als een speciaal dieet. Ook wij verkopen dit voer en zien de goede werking daarvan.

Honden dierenarts beetsterzwaag